Dette er et tema jeg har tenkt lenge på å ta opp og som jeg synes er et interessant sett ut i fra et sosialt perspektiv. Små steder, altså bygder på noen hundre innbyggere, er veldig spennende plasser ettersom det pågår et spesielt sosialt spill mellom de som bor der.

Det er utfordrende å bo på steder som dette og mekanismene som fungerer der er egentlig veldig enkle. Alt man gjør på et lite tettsted er veldig synlig. Har man jobb vet alle det, og er man arbeidsledig vet alle også det. Går man på trygd er dette noe alle har fått med seg, men har man en godt betalt jobb og lykkes kan du være sikker på at absolutt alle vet også det!

Dette med å lykkes er kanskje det mest interessante med det å bo i en liten bygd. Det er veldig mange som har en mening omkring dette og det er veldig mange som er misunnelige på at du gjør det godt – det skal du ikke være et sekund i tvil om engang. Misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften heter det, og dette er det absolutt veldig mye sant i! Hvis du har gjort det godt på arbeid og tjener gode penger, så vises det gjerne på de tingene man kjøper seg eller investerer i. Slik er det bare, og man trenger ikke engang å være flashy med pengene før folk begynner med sitt misunnelsestokt.

Baksnakking, dårlig skjult sjalusi og generell mangel på folkeskikk blir da gjerne det naturlige resultatet. Kanskje verst av alt er det at man ikke klarer å glede seg over andres suksess, og klarer man ikke det viser man rett og slett bare en mangel på folkeskikk og intelligens. Noe annet kan man ikke betegne det som.

Det er en stor menneskelig egenskap å kunne glede seg over at andre ‘får det til’. Folk som har denne evnen fortjener all mulig ros og vil faktisk være folk som andre vil se opp til, rett og slett i kraft av sin gode egenskap. Så neste gang du kjenner at det rykker litt i misunnelsescellene dine, så tenk heller på det at det ikke er noe som kommer gratis her i verden.

Folk som gjør det godt har som regel fortjent det og jobbet for det – alle rer vi vår egen seng, og noen er flinkere til dette enn andre. Sånn er det bare.