Det er kanskje litt vågalt å benevne seg selv som en lokal helt, men det er nå mest for moro skyld da og i kraft av navnet på nettsidene mine. Men nok om det: jeg tenkte å skrive litt om lokal mat! Hvorfor det, tenker du kanskje? Jo, fordi jeg kan og vil. Jeg skriver om akkurat det som faller meg inn!

Ok. Lokal mat har i større og større grad begynt å fascinere meg. Og da mener jeg fascinere meg skikkelig. Mat er jeg glad i og jeg liker å stå på kjøkkenet og koke og brase, gjerne sammen med flere. Det er morsomt, det er sosialt og det avsluttes med å nyte godene av arbeidet man har gjort, og da forhåpentligvis i form av en god matrett. Jeg er derfor veldig opptatt av såkalte kokkeprogrammer og da spesielt Ramsays Kitchen Nightmares og også det norske tilsvaret til dette med Hellstrøm i hovedrollen. Her er det som sagt om å gjøre å berge et spisested som holder på å gå ned med flagget til topps, og ofte er tilnærmingsmåten å gjøre det enklere enn hva man gjør det i dag. Og med enklere blir det som regel også bedre!

I disse programmene ser man påfallende ofte at det kjøpes inn dyre ferdigprodukter, og dette ser ut til å irritere den godeste Ramsay noe helt alldeles grusomt. I så nær som hver eneste av disse programmene blir kjøkkengjengen dratt med på et lokalt marked hvor det er lokale varer som skal kjøpes inn – til en brøkdel av prisen. Den er god, den er fersk og den er viktig ettersom man sparer penger samtidig som man støtter lokale krefter. Veldig inspirerende å se på.

Jeg har derfor blitt veldig fascinert av norske bønder som driver med lokal matproduksjon, og spesielt de som foredler sine produkter og lager gårdsutsalg, som for eksempel denne aktøren.

Så hvis du er en matglad nordmann som meg, så oppfordrer jeg deg til å velge lokalt og støtte dine naboer for den jobben de gjør. Dessuten er maten mye ferskere og du vet alt om hvor den kommer fra! Hva med drikke? Ja, hva er problemet? Lag ditt eget øl, for svarte svingende!