Økonomien i Norge i dag er en salig smørje! Hvordan skal dette gå? Blir det boligkrakk? Hva skjer med arbeidsledigheten? Får vi negativ rente? Vil nordmenns gjeldsnivå fortsette å vokse? Spørsmålene er mange og vi går urolige tider i møte – det er det ingen som helst tvil om!

Nordmenn søker om boliglån, forbrukslån og kredittkort i vilden sky og det er ingen tvil om at forbruket er bra – og det er akkurat det Norges Bank ønsker at det skal være, men om det er akkurat lån som er ønskelig er vel heller tvilsomt.

Man er livredd for at det skal komme et boligkrakk i Norge i dag, og årsaken til det er naturligvis at boligprisene har steget uavbrutt over svært langt tid nå. Lave renter får i all hovedsak skylden for det, men det er jaggu ikke lett å være Norges Bank i dag heller, for man må jo der også ta noen grep for å styre stimulere den norske økonomien og dette gjør man med å sette ned rentene.

Når man setter ned styringsrentene vil jo også bankene sette ned boliglånsrentene, og med lavere boliglånsrenter låner nordmenn mer penger og dermed stiger boligprisene! For en smørje! Sentralbanken ønsker at vi skal bruke mer penger og at bedriftene skal investere og det vil man kun kunne få til ved å sette ned rentene, så har må men veie det ene mot det andre, og det er ikke rart at det blir kaos i verden.

For å stagge boligprisene burde man heller hatt andre virkemidler, som for eksempel å stimulert til økt husbygging. En mye bredere boligtilbud vil føre til lavere priser – tilbud og etterspørsel er greit sånn sett.

Hvordan skal det gå med AS Norge de neste to-tre årene? Det blir spennende å se, men jeg er glad for at ikke jeg sitter i en posisjon hvor mine beslutninger blir avgjørende. Vi går inn i urolige tider, det er det ingen som helst tvil om.

Jeg er veldig bekymret for nordmenns økonomi generelt, og at mange har satt seg i alt for høy gjeld. Når rentestigningen kommer – for den vil komme – så er det mange som vil få seg en meget ubehagelig overraskelse!