Hvordan var det i gamle dager? Hva tenkte de på da? Hvilke bekymringer hadde de da som vi ikke har nå? Hvorfor er det slik at vi ønsker oss tilbake i tid fordi vi sier at det var enklere da?

Gode spørsmål alle sammen, etter min mening, og jeg lurer faktisk på hva de gikk rundt og spekulerte på tidligere. Artikkelen jeg lenker til her tar det hele opp på en litt humoristisk måte etter mitt syn, men poenget er likevel gyldig.

Men det jeg er interessert i å ‘diskutere’ er hvorvidt det faktisk var enklere før. Jeg er nemlig ikke så sikker på det, men det jeg er rimelig sikker på er at de aller fleste av oss ville ha ønsket oss en kjapp retur til dagens samfunn etter et par måneder i 1850!

De hadde det slett ikke enklere før! Det var kanskje mer ukomplisert, men det er en helt annen sak. Enkelt var det såvisst ikke. Det var knallharde arbeidsdager fra morgen til kveld, med jordbruk og fiske hvor det eneste målet var å overleve. Det var noen få mennesker som hadde det som kremen på bløtkaken, men dette var nok dessverre kun fåtallet. Folk flest hadde det karrig og det er ingenting med dette som kan romantiseres.

Et arbeidssomt og hardt liv hvor man levde fra hånd til munn, skiller seg sterkt i fra dagens Norge. På 50-tallet før Norge fant oljen var vi blant de fattigste landene i Europa! Bare tenk tanken, og hvordan vi hadde det før det igjen. Et uegnet landskap og klima til jordbruk, men så hadde man jo heldigvis fisket nordpå. Nei, det er mange ting man skal tenke på når man sier at alt var så mye enklere før.

Men én ting skjønner jeg at vi kanskje lengter tilbake til: en verden som var litt enklere. I dag er det så mye inntrykk og så mange kilder til informasjon at vi nesten ikke klarer å sortere det ut. Og alt dette skal vi skåne våre barn fra, og det er nesten en umulig oppgave.

Men vi må prøve…