Norges Bank overrasket mange da de unnlot å sett ned rentene på det forrige rentemøtet på torsdag, men den norske sentralbanken lovte imidlertid at renen skulle settes ned ved neste møte. Vi vil da få en rente på 1 prosent, men vi må altså vente til juni for at dette skal bli en realitet.

Det ligger også an til at vi skal få beholde lave renter i flere år fremover, men det er naturligvis vanskelig spå en tidshorisont på dette. 2017 og 2018 har vært nevnt, men vi får enkelt og greit bare smøre oss med tålmodighet.

Lave renter gir oss en rekke forskjellige muligheter som man bør benytte seg av og først og fremst gjelder jo dette de som har store boliglån. Med lave renter følger det selvsagt lave månedlige lånekostnader, og har man muligheten til det bør man benytte muligheten til å betale inn ekstra på lånet. Et tusenlapp eller to ekstra hver måned vil selvsagt føre til at lånet ditt betales hurtigere ned og det er jo naturligvis en stor fordel. Kanskje kan du også ordne det slik med banken at de ekstra store innskuddene du nå gjør kan føre til at du kan betale litt mindre den dagen når rentene går opp.

En annen mulighet er naturligvis å sette pengene i bank eller fond. Når man får litt ekstra som en følge av lave renter vil det å sette penger tilside være noe som er høyaktuelt. Å sette pengene i bank er greit i forhold til det å opparbeide seg en økonomisk buffer og dette er noe alle har behov for. Er det sparing som er målet må man tenke langsiktig og heller investere pengene i fondssparing. Rentene man får i banken er så lave i dag at man faktisk mister kjøpekraft. I praksis betyr det at pengene er mindre verdt til neste år enn hva de er når du setter dem i banken. Skatt på gevinst hvert år, lave innskuddsrenter og generell prisstigning sørger for at man faktisk betaler for å ha pengene stående i banken.