I dag kom jeg over en interessant artikkel som omhandlet kunsten å få et billigere boliglån. Det var egentlig så enkelt forklart at jeg tror selv de aller mest inkompetende, når det kommer til økonomi, skal kunne forstå det som står å lese der.

Hvem ønsker vel ikke å skaffe seg et billigere boliglån, for som det står i artikkelen: 0,5% forskjell i renten kan fort utgjøre en tusenlapp i måneden, og det vil jo i løpet av bare noen få år bli betydelige summer! Pengene man sparer på dette kan man heller smelle inn i et fond og dermed høste dobbelt av denne innsparingen.

Kort gjenfortalt handlet artikkelen om to ting: enten å bytte bank eller å refinansiere lånet i egen bank.

I følge artikkelen kan man gå inn på en kalkulator hos Finansportalen og finne ut hvilken bank som tilbyr den billigste renten på et lån av din størrelse og med de gitte betingelsene du oppgir. Dermed kan man eventuelt bytte bank etter å ha fått tilbud, eller så kan man kanskje våge å presse sin egen bank en liten smule. Man får ingenting gratis, så akkurat dét har jeg ingen betenkeligheter med.

Når det kommer til refinansiering i min egen bank er forteller artikkelen at banken er ute etter to ting i så henseende: om jeg har fått høyere lønn eller om boligen min har fått en større verdi siden den gang jeg tok opp lånet. Hvis jeg har fått høyere lønn, og da en betydelig lønnsøkning, så har jeg en bedre betalingsevne, og når jeg har en god betalingsevne blir jeg ansett som en attraktiv bankkunde – og er det én ting bankene er ute etter så er det attraktive bankkunder. Jeg kan da faktisk kontakte banken og si: ‘Hei, jeg har fått mer penger mellom hendene, og det betyr at jeg er en bedre betaler. Jeg vil ha lavere renter!’ Fristende.

Det andre er altså om det har vært en verdiøkning på boligen min, og det har det etter all sannsynlighet vært. Det har vært en generell økning i boligprisene over lengre tid, og det vil det etter all sannsynlighet også være i fremtiden. Hvis man i tillegg har pusset opp eller gjennomført skikkelige rehabiliteringer vil dette i tillegg kunne dra verdien oppover. En verdistigning på boligen din betyr det samme som at lånet ditt utgjør en mindre del av boligens verdi enn da du kjøpte boligen, og det betyr at banken har større sikkerhet – og er det noe bankene liker så er det sikkerhet!

Artikkelen rundes av med å påpeke at bankene selvsagt ikke kjenner til disse endringene og at de sannsynligvis heller ikke vil oppsøke deg og be om disse opplysningene. Dette må du gjøre selv og du kan være sikker på at det kan være gode penger å spare på det. Banken vi gi ganske mye for å ikke miste deg, og det er en god følelse i seg selv.