Penger er en flyktig ting: i det ene sekundet har vi dem og i det neste sekundet er de borte. Det er de harde realitetene for mange mennesker i Norge i dag, og det utvilsomt mange som såvidt får gleden av å se pengene på kontoen sin før de i det neste øyeblikket har forsvunnet ut vinduet til regninger og faste utgifter.

Du kjenner deg kanskje igjen i dette scenarioet? Det gjør i hvert fall jeg, og det verste er når det kommer uforutsette utgifter på toppen av de mange utgiftene man allerede har. Da kan tidene oppleves som svært tunge og da er det viktig at man vet hvilke muligheter som ligger åpne for seg.

Det er mange ting som kan inntreffe i hverdagen og som kan sette økonomien din på store prøver – det har vi alle opplevd. Da gjelder det at man har noen nødløsninger å ty til, og for svært mange kan det bli nødvendig å låne penger til å dekke disse kostnadene. Man kan si at dette blir som å ’tisse i buksa for å holde varmen’, men det er nå engang slik at regninger som havner i postkassen er nødt til å betales, enten man vil eller ikke.

Hva er det egentlig som kan komme så overraskende på en økonomi at man må ta opp et lån for å dekke utgiftene? Jo, det er jo flere ting som kan inntreffe og kan man jo bare stikke hånden ned i hatten for å trekke opp noe: for eksempel kan det være en tannlegeregning som kommer som følge av et nødvendig inngrep. Dette kan fort komme opp i titusenvis av kroner som vi jo alle vet. Kanskje er det noe som har inntruffet med bilen og som ikke dekkes av forsikringen? Kanskje har vaskemaskinen eller kjøleskapet lagt ut på sin siste reise?

Som du skjønner så er det ikke så mye som skal til for å velte en skjør økonomi, og for å forebygge slike ting er det derfor viktig å ha en buffer i bakhånd. Forsøk derfor å spar litt penger jevnlig slik at du ikke havner i slike situasjoner – selv om det kanskje bare er noen hundrelapper i ny og ne – alle monner drar, som kjent.