Har du kikket på Premier League-tabellen i det siste? Chelsea troner øverst ja, men hva med andreplassen? Southampton!

Er ikke dette nokså uventet? Jo, i aller høyeste grad. Laget hadde en kanonsesong i fjor under Mauricio Pochettino og da han forlot klubben til fordel for Tottenham, og Liverpool og andre klubber kjøpte omtrent halve laget, var det vel få som hadde troen på at suksessen skulle gjenta seg. Men tok de kanskje feil? Sesongen er nokså fersk ennå, men man begynner vel nå å se konturene av hvordan resten av 2014/2015 skal utarte seg, og det å hende legendariske Ronald Koeman inn i managerrollen har kanskje vist seg å være årets smarteste trekk i fotball-England.

Klubben som altså i 2009/2010-sesongen spilte i League 1 i England er nå altså en av de klubbene som utfordrer Chelsea på den beste mulige måten, og da kan man egentlig spørre seg: hva i helsike er det egentlig som har skjedd?

Soton ble i 2009 satt under økonomisk administrasjon og rykket attpåtil ned den samme sesongen, men på sommeren snudde det. Hele klubbens eksistens sto i fare, men det var da den sveitsiske forretningsmannen Markus Liebherr slo til. Han kjøpte klubben og pumpten inn de pengene som Soton virkelig trengte.. Klubben dro med seg 10 minuspoeng etter nedrykket og nåværende Newcastle-manager Alan Pardew mislyktes i første forsøk med å ta klubben opp i Championship – og fikk fyken for den prestasjonen. Deretter hentet man inn Nigel Adkins, og dette var et trekk som virkelig betalte seg. To år sendere var Southhampton igjen å finne på øverste nivå, og dette var sesongen 2012/2013. Etter en småtrøblete start fikk Adkins sparken og Pochettino tok over, og resten er vel muligens for historie å regne.

Den argentinske trenerens fremgang førte han videre til Tottenham etter kun én og en halv sesong i sjefsstolen på St. Mary’s og man hentet som sagt da inn Ronald Koeman – og alt tyder jo på at det var et gulltrekk av klubben!

Litt trist er det å vite at Liebherr ikke fikk følge denne utviklingen ettersom han døde kun ett år etter at han overtok klubben, men datteren hans har tatt over rorer og ført klubben videre. Kontroverser har det naturligvis vært og kanskje mest støy var det da Adkins ble sparket og erstattet av argentineren Pochettino, men resultatene deretter snudde fansens mistro. Etter 8. plassen i fjor ble det virkelig sirkus da man som sagt solgte halve laget og spillere som Lallana, Lambert, Lovren, Luke Shaw og Calum Chambers forlot klubben – men det er mulig de angrer i dag.

Kollektivet Koeman har bygd opp virker veldig sterkt og jeg skal følge med Soton videre – for det er ingenting som er så morsomt som en skikkelig underdog mot røkla!

Les hele historien i Dagbladet.