Når du skal ta opp et forbrukslån er det om å gjøre at du bruker innsiden av hodet ditt i størst mulig grad. Dette sier vi ikke for å være ekle eller ubehagelige – det er rett og slett bare et faktum.

Det er ubeskrivelig mange som tar opp forbrukslån og i forhold til antallet mennesker som søker slike lån er det faktisk veldig få betalingsproblemer med dem. De som havner i den knipa er de som ikke tar hensyn til egen økonomi og betalingsevne. Med andre ord er selvgjort velgjort, og det er den harde realiteten.

La oss si at du tar opp et forbrukslån på 100.000 kroner for å finansiere et eller annet prosjekt du har, f.eks. en båt, en bil, en oppussing eller en refinansiering. Selvsagt er det jo da slik at du er nødt til å betale ned det lånet du har tatt opp før du i det hele tatt vurderer å ta opp nye lån. Husk hva et lån å 100.000 kroner har å si for din økonomi! Det er ikke noe lite beløp selv om det kan høres ut som det, og har du planger om å betale det ned i løpet av et par år så blir det mange tusenlapper hver eneste måned. Har du i tillegg to lån eller 2-300.000 er det naturligvis betydelige summer det dreier seg om, så man er nødt til å forstå hvilken innvirkning et forbrukslån vil ha på økonomien.

Det er ingenting galt med et forbrukslån! Basta bom! Det er noe galt med nordmenns økonomiske forståelse. Man tenker at 300.000 kroner ikke er så mye penger, men når pengene skal betales tilbake vil man fort oppdage at: oj, dette skulle jeg kanskje tenkt meg om før jeg gjorde.

Det hele er ikke så komplisert som mange tror, men man er faktisk nødt til å tenke seg om før man setter seg i gjeld. Et forbrukslån er som sagt helt greit, men da er det viktig at man har en plan for å gjøre opp for seg og gjør nettopp det uten å sette seg i ytterligere gjeld – det er i situasjoner som dette at man havner i en gjeldsspiral som det kan være tøft å komme seg ut av.